Nieuws

Bewoners De Parrebeam sluiten vakantiedagen af: Oost West, op ut Bildt ut Best!

Zondag 1 september 2019 15:52 

Di 27 aug werd een reeks vakantiedagen op De Parrebeam afgesloten en werd “de thuiskomst” in Fryslan/het Bildt gevierd.

Nu veel kinderen van de bewoners op vakantie zijn, werd het plan door de leiding opgevat om ook met de bewoners van NBS De Parrebeam ‘op vakantie’ te gaan.

 

Italie

In de 1e week was “een reis naar Italië” gepland. Sommige bewoners hadden nog nooit pizza gegeten, laat staan dat ze in Italië waren geweest. Een culinaire en culturele ‘vakantie’ heeft de bewoners van NBS De Parrebeam in Sint-Annaparochie heel wat Italiaanse vakantie-ervaringen opgeleverd.

De bewoners moesten eerst wel aan het idee wennen. Op vakantie? Maar op een gegeven moment gingen ze bij de voorbereiding mee in de fantasie van het personeel: ‘Hebt u uw koffer al gepakt?’ ‘Vergeet uw zonnebril niet.’

De Italiaanse dag werd begonnen met een Italiaans ontbijt met Italiaanse bollen en Focaccia. En natuurlijk was de huiskamer en de ontbijttafel versierd in Italiaanse stijl. Bij de koffie was er tiramisu-gebak en kon men naar beroemde Italiaanse liederen uit operettes luisteren.

Na de koffie speelde Simon Theo Oevering op de trekzak Italiaanse muziek. Vervolgens werd verteld over wetenswaardigheden van het land en gingen allerlei feitjes over de tafel. Bewoners verbaasden zich er bijvoorbeeld over dat de Italiaan gemiddeld 120 liter wijn drinkt, 28 kg pasta eet en dat je in Rome een boete van 10.000 euro en 3 jaar celstraf kunt krijgen als je een kat wat aandoet.

Om 12.00 uur, want het Hollandse dagritme werd wel aangehouden, werd de Penne Carbonara en spaghetti Bolognaise opgediend met daarna Viennetta ijs met een italiaans Amaretto-koekje als dessert. Ook bij de thee en koffie werden Italiaanse lekkernijen geserveerd, waarna via het Fietslabyrint door Venetië en Rome werd gefietst en bewoners nog beelden van het Gardameer werden getoond.

’s Avonds kon men tijdens de broodmaaltijd nog pizza’s proeven: voor sommigen de eerste keer dat ze pizza aten. De komende weken wordt de reis nog voortgezet naar Frankrijk en Oostenrijk, om daarna weer op de vertrouwde Bildtse klei terug te keren..

Frankrijk

De week erop was Frankrijk het doel: Op de Franse dag werd genoten van Franse specialiteiten (stokbrood, croissantjes, Coq au Vin, Franse kaasjes, pommes duchesse  etc). Er werd een presentatie gegeven over een bezoek aan Lourdes. Voor veel bewoners was dit erg interessant. Ook werden de Franse Weetjes weer met aandacht aangehoord.

Oostenrijk

De 3e week gingen we naar Oostenrijk: En heus, bij de koffie was er bezoek van een Tiroler echtpaar. Dit mooi geklede paar bleef de hele dag. De bewoners konden met hen op de foto. Verder kon men genieten van Oostenrijkse Muziek en de beroemde film Sissi.  Bij de koffie was er Apfelstrudel en op het menu stond natuurlijk de Wiener Schnitzel. Bij het dessert kwamen rijk gevulde bierpullen op tafel…. (met vla en yoghurt en als bierkraag een lekkere toef slagroom) Deze werden met groot plezier aangenomen en met z’n allen werd er getoast op de toekomst. ’s Middags kon men genieten van mooie foto’s van een vakantiereis naar Oostenrijk en natuurlijk werden ook filmpjes van Tiroler Dijenkletsers en dansjes getoond. Dit veroorzaakte veel lachmomenten.

Weer thuis op t Bildt

Afgelopen dinsdag werd de thuiskomst in ons vertrouwde plekkie in Fryslan/ op ‘t Bildt weer gevierd. En dan blijkt ook dat sommige weetjes over het Friese en Bildtse land niet bij iedereen bekend zijn. Er werd aandacht besteed aan de Friese sporten, 11-steden en andere wetenswaardigheden. Men kon genieten van de film “It Nije Lân” en “De Taal van Klei”. Ook werd een deel van de Bildtse Boerderijenroute gevolgd. Op het menu stond natuurlijk de Bildtse Preisoep en er werd een heerlijke Fryske Stoofschotel op tafel gezet.

De bewoners vonden deze vakantiedagen prachtig en erg interessant. Men heeft genoten van Italië, Frankrijk en Oostenrijk. Maar ook bleek dat het weer goed en vertrouwd voelt om weer “thuis” te zijn in Sint Annaparochie, op ‘t Bildt en natuurlijk in De Parrebeam!. Zoals een bekende spreuk al zegt: Oast, West, op ‘t Bildt ‘t Best!

Terug naar het overzicht naar boven

Nieuws

Bereikbaarheid

De Parrebeam:
Simon Theo en Gea Oevering
Middelweg-Oost 122a
9076 BR St. Annaparochie

Telefoon: (0518) 767 200 / 06-158 232 76
Mail: info@deparrebeam.nl


Noorderbreedte Klantenservice
Telefoon: (058) 280 30 30
Mail: klantenservice@znb.nl
www.noorderbreedte.eu